Vrhpolje

Saturday, 08 September 2007 12:56 administrator
Print PDF

 

argaiv1692

dzamija vrhpolje

Džemat vrhpolje

Džemat Vrhpolje, koji obuhvata istoimeno naselje, smješten je na 14 kilometara jugoistočno od Sanskog Mosta. Prije agresije na BiH džemat je brojao oko 1200 stanovnika dok je danas taj broj sveden na oko 1000, jer je u toku rata smrtno stradao veliki broj džematlija, o čemu svjedoći i šehidsko mezarje na području džemata.

Prva džamija u džematu Vrhpolje sagrađena je 1938. godine a svečano otvorena tek 1958. jer je II svjetski rat omeo njeno otvaranje. U upotrebi je bila do 1990. godine kada je na istoj lokaciji sagražena nova džamija čije se otvorenje pripremalo za 1992. godinu, što je agresija na BiH spriječila. Agresor je srušio još neotvorenu džamiju 1992. god., da bi nova bila utemeljena poslije rata i svečano otvorena 22. jula 2000. godine.

Prvi imam u ovom džematu, prema sjećaju džematlija, bio je Samed ef. Omanović. Slijedili su ga Adem ef. Mrahorović, Asim ef. Hasanbegović, Emir ef. Seferović, te aktuelni imam džemata Enes ef. Pašalić.

Vakufsku imovinu džemata, pored spomenute džamije, u čijem sastavu su gasulhana i mekteb, čine još i imamska kuća, 22 dunuma mezarja i oko 10 dunuma obradivog zemljišta.

U džamiji se obavlja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.

U džematu Vrhpolje svake godine se održava manifestacija Dani otpora 1992., pod nazivom „Galaja“.