Kako spriječiti i liječiti gljivičnu infekciju?

Saturday, 11 December 2010 07:45 Prof. dr. Naima Arslanagić
Print PDF
Kožu između nožnih prstiju najčešće nasele gljive koje vole mračna, vlažna i slabo ventilirana područja na tijelu. Takva je upravo koža između nožnih prstiju zbog anatomske građe samoga stopala. Prostor između četvrtog i petog nožnog prsta je najuži, tu dva prsta direktno naliježu jedan na drugi, pa tu najčešće i započinje gljivična infekcija.

Ona se odatle širi među nožne prste i ispod njih, te na ostale dijelove stopala. Infekcija najčešće nastaje u zimskom periodu, kada je stopalo skoro čitav dan u zatvorenim cipelama i čizmama, a toliko gljivicama treba da se namnože i promjene na koži postanu vidljive.

Svrbež i bol

Te promjene su redovno praćene subjektivnim osjećajem svrbeža i bola. Dodatni faktor koji potpomaže razvoj gljive su vremenski uvjeti kada je obuća vlažna zbog kiše i snijega.

Gljivične infekcije stopala su zarazne pa kako se šire na ostalu kožu stopala već oboljele osobe tako se šire i na ostale zdrave osobe unutar jedne porodice putem prostirki ili zajedničkih papuča ili peškira.

Sljedeći putevi širenja infekcije su bazeni za plivanje i zajedničke kupaonice u kolektivnim smještajima - đački domovi, kasarne i sl.

Prvi simptomi oboljenja prilično su diskretni. Koža između četvrtog i petog prsta počinje da svrbi uz pojavu jedva primjetnog crvenila. Za dvije do tri sedmice javlja se vlaženje veoma neprijatnog mirisa, a intenzitet svrbeža se pojačava.

Usljed vlaženja koža između prstiju postaje bijela i kao da je kuhana. To je i za svakog laika siguran znak gljivične infekcije. Macerirana, bijela koža je neelastična i puca. Javlja se krvarenje. Tada su promjene bolne, a već su se gljive proširile i na kožu između susjednih prstiju i na prostor ispod njih. Neprijatan miris je veoma izražen.

Infekcija se posebno često javlja kod osoba čija se stopala pojačano znoje i zbog toga imaju neprijatan miris. Zato takve osobe često ne obraćaju pažnju na promjene uzrokovane prisustvom gljive i najčešće se jave ljekaru kada se bolest komplicira dodatnim alergijskim manifestacijama na koži koja nije napadnuta gljivom.

Izbor lijekova

U toj fazi razvoja bolesti na koži cijelog tijela javlja se na stotine sitnih, crvenkastih mrlja i bubuljica koje svrbe. Nerijetko je prisutno crvenilo, otok i svrbež kože lica.

Oboljenje se liječi odgovarajućim lijekovima protiv gljiva koji se primjenjuju lokalno na kožu, a često oboljeli moraju i piti tablete koje imaju aktivne sastojke koji ubijaju gljive.

Većina peroralnih lijekova je toksična za jetru i bubrege. Zato je potrebno pokušati prvo koristiti lijekove koji se primjenjuju na kožu. Tek ako ta terapija ne daje odgovarajuće rezultate, preostaje liječenje peroralnim lijekovima.

Kako spriječiti infekciju?

Svakodnevno temeljito prati stopala, temeljito ih posušiti, posebno između prstiju. Čarape treba mijenjati svakodnevno, a treba ih otkuhavati da bi se uništile gljive. Obuću redovno mijenjati i provjetravati, na kiši nositi nepropusnu. Tuđe papuče i cipele nikada ne koristiti.

Šta možete uraditi sami

Stopala kupajte pet minuta u svježe napravljenom, svijetloljubičastom rastvoru hipermangana. Pazite da i najmanje zrnce do kraja bude otopljeno u vodi. Neotopljeno zrnce ne smije doći u direktan kontakt s kožom jer će prouzrokovati nastanak duboke rane. Nakon kupanja stopala, naročito prostor između prstiju temeljito posušite.

(A mi Vam savjetujemo da se prevencijom borite protiv ove bolesti. Redovno klanjajte namaz i sigurno nećete imati ove probleme.)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

security image
Upišite prikazane znakove


busy